Pro środowiskowość jednorazowych naczyń ekologicznych

Od kilku lat podejmuje się coraz większą dyskusję na temat ekologii i ochrony środowiska. Obecnie, do naszych głównych problemów środowiskowych należy wszechobecny plastik. Zalewające nas morze plastikowych opakowań oddziałuje bezpośrednio i pośrednio na zdrowie naszej planety – zwierząt, roślin, wód i w konsekwencji nas samych. Istotne będzie więc szukanie alternatyw plastikowych opakowań. 

Wybór jednorazowych naczyń ekologicznych

jednorazowe naczynia ekologicznePlastikowe opakowania są chętnie używane podczas plenerowych imprez i spotkań w gronie przyjaciół i rodziny. Na szeroką skalę obecne są również w gastronomii – barach szybkiej obsługi, knajpach, kawiarniach oraz foodtruckach. W takich miejscach każdy posiłek czy napój zamawiany na wynos otrzymujemy w plastikowym opakowaniu. Podobna sytuacja ma miejsce gdy zamawiamy jedzenie do domu w postaci np. cateringu. Otrzymujemy wówczas każdą część naszego dania w osobnym plastikowym pojemniczku. Na szczęście, coraz więcej firm zaczyna interesować się tym problemem i próbuje generować mniejsze ilości plastiku. Dobrym pomysłem będzie tutaj zastosowanie naczyń ekologicznych. Obecnie, w wielu sklepach (szczególnie tych internetowych) znaleźć możemy różnego rodzaju jednorazowe naczynia ekologiczne takie jak talerze, miski, miseczki, sztućce czy kubki. Takie naczynia są w dużej mierze biodegradowalne – czyli łatwo rozkładają się w środowisku. Są one również zdatne do recyklingu. Mogą być one wykonane z bambusa, otrąb jadalnych, z liści palmowych czy chociażby trzciny cukrowej. Takie naczynia możemy również wykorzystywać przy okazji rodzinnych grilli czy pikników. 

Coraz chętniej zmieniamy plastikowe jednorazowe naczynia na te ekologiczne, biodegradowalne. Są one dostępne w sklepach internetowych. Mogą być wykonane z trzciny cukrowe, bambusa, otrąb jadalnych lub liści palmowych. Zmiana plastikowych naczyń i opakowań na te ekologiczne to pierwszy, mały krok w dobrą stronę. Zadbajmy o to.