Czym jest syrop glukowozowy

Dla wielu z nas dieta ma duże znacznie, ponieważ pozwala nam zachować dobre zdrowie i formę fizyczną. Z tego względu często czytamy etykiety produktów spożywczych, w których możemy się natknąć na wszelkie syropy, których znacznie nie znamy.

Czy syropy glukozowe są zdrowe?

syrop glukozowy sklepKiedy odżywiamy się świadomie, to wybieramy jedynie zdrowe produkty, które nie są przetworzone, ani nie posiadają zbędnych dodatków. Jednak czasem ciężko się uchronić przed niektórymi składnikami, które znajdują się w danym produkcie i nie do końca są naturalne. Może to być na przykład syrop glukozowy, który bardzo często jest mylony z syropem glukozowo – fruktozowym. Na wstępie trzeba zaznaczyć, że ten pierwszy jest znacznie bardziej zdrowy niż ten drugi. Syrop glukozowy jest często dodawany do napojów słodzonych, ciast i produktów cukierniczych, pieczywa, mleka modyfikowanego czy ogromnej ilości produktów przetworzonych. Posiada on bardzo słodki smak i często zastępuje cukier. Jednak ma on także inne właściwości, dzięki którym jest tak powszechnie wykorzystywany w przemyśle spożywczym, a mianowicie poprawia smak i konsystencje. Dzięki niemu polewy do ciast są idealnie kremowe i gładkie. Jednak niewiele osób wie, że taki syrop glukozowy sklep spożywczy posiada na półkach z produktami słodzącymi, zatem jest łatwo dostępny. Jeżeli nie chcemy go kupować, to można go samodzielnie przygotować, bo składa się z kilku składników. Do jego produkcji potrzeba wody, sporo cukru, soku z cytryny i sody oczyszczonej.

Oczywiście dawkowanie takiego syropu powinno być pod kontrolą, ponieważ z uwagi na jego składniki, szybko podnosi poziom cukru we krewi, przez co nie może być spożywany przez osoby chore na cukrzycę. Jest bardzo słodki, zatem niewiele go wystarczy dodać.