Charakterystyka soczewicy zielonej

Rośliny strączkowe są jednymi z najczęściej używanych składników w zdrowej i zbilansowanej diecie. Fasola, ciecierzyca, soja czy odmiany soczewicy zielonej i czerwonej są źródłem białka roślinnego, które jest niezbędne w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. W diecie wegetariańskiej i wegańskiej, z których wykluczone jest mięso, ryby czy nabiał, rośliny strączkowe muszą być spożywane w dużych ilościach. 

Co wyróżnia soczewicę zieloną?

soczewica zielonaZdrowe odżywianie oparte jest na świadomym wyborze tych produktów, które jak najbardziej pozytywnie wpłyną na organizm, dostarczając mu niezbędnych składników odżywczych. Rośliny strączkowe są jednym z elementów zbilansowanej diety, który jest źródłem białka roślinnego oraz błonnika. Dzięki tym właściwościom zapewniają uczucie sytości oraz obniżają poziom cholesterolu we krwi. Soczewica zielona szybko wchłania wodę i w odróżnieniu od innych roślin strączkowych dużo łatwiej się ją gotuje. Jest to składnik o jednym z najwyższych poziomów zawartości białka, dlatego świetnie sprawdza się w dietach wegetariańskich i wegańskich. Spożywanie jej w dużych ilość zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 oraz reguluje pracę układu pokarmowego. Jest to doskonały element obiadów, który z dodatkiem węglowodanów w postaci makaronu czy ryżu, a także warzyw i tłuszczy stworzy pełnowartościowy i zbilansowany posiłek. 

Dostarczanie organizmowi niezbędnych składników odżywczych przebiega poprzez wybór odpowiednich produktów żywnościowych. Rośliny strączkowe zapewniają potrzebną ilość białka oraz błonnika, dzięki czemu pozwalają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Świadomy wybór takich produktów jak soczewica zielona pozwala na zapewnienie uczucia sytości i zminimalizowanie ryzyka chorób układu pokarmowego.